Annual Meeting of the SFB TRR 257

Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: **not specified**

Arrival and Welcome

Contribution ID: 2 Type: not specified

Welcome: K. Melnikov (KIT), T. Mannel (Siegen)

Tuesday, October 6, 2020 11:30 AM (10 minutes)

Welcome: K. Melnikov (KIT), T. M...

Presenters: MELNIKOV, Kirill (TTP KIT); MANNEL, Thomas (Siegen University)

Contribution ID: 3 Type: not specified

Invited Talk: Alexander Lenz Siegen)

Tuesday, October 6, 2020 12:30 PM (50 minutes)

Invited Talk: Alexander Lenz Siegen)

Presenter: LENZ, Alexander

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Project A1a: R. Harlander (Aachen)

Tuesday, October 6, 2020 2:00 PM (30 minutes)

Presenter: HARLANDER, Robert (RWTH Aachen University)

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Project A1b: K. Melnikov (KIT)

Tuesday, October 6, 2020 2:30 PM (30 minutes)

Presenter: MELNIKOV, Kirill (TTP KIT)

Project A1c: K. Melnikov (KIT)

Contribution ID: 6 Type: not specified

Project A1c: K. Melnikov (KIT)

Tuesday, October 6, 2020 3:00 PM (30 minutes)

Presenter: MELNIKOV, Kirill (TTP KIT)

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Project B1a: M. Czakon (Aachen)

Tuesday, October 6, 2020 3:30 PM (30 minutes)

Project B1a: M. Czakon (Aachen)

Presenter: CZAKON, Michal

Contribution ID: 8 Type: not specified

Project B1b: M. Worek (Aachen)

Tuesday, October 6, 2020 5:20 PM (30 minutes)

Project B1b: M. Worek (Aachen)

Presenter: WOREK, Malgorzata (RWTH Aachen University)

Annual Meeting ... / Report of Contributions Project B1c: T. Jezo (KIT)

Contribution ID: 9 Type: not specified

Project B1c: T. Jezo (KIT)

Tuesday, October 6, 2020 5:50 PM (30 minutes)

Presenter: JEZO, Tomas (KIT ITP)

Contribution ID: 10 Type: not specified

Invited Talk: Claude Duhr (CERN)

Wednesday, October 7, 2020 8:30 AM (50 minutes)

Invited Talk: Claude Duhr (CERN)

Presenter: DUHR, Claude

Contribution ID: 11 Type: not specified

Invited talk: Julia Harz (TU München)

Wednesday, October 7, 2020 9:20 AM (50 minutes)

Presenter: HARZ, Julia

Contribution ID: 12 Type: not specified

Project B2a: G. Bell (Siegen)

Wednesday, October 7, 2020 10:40 AM (30 minutes)

Project B2a: G. Bell (Siegen)

Presenter: BELL, Guido (University of Siegen)

Contribution ID: 13 Type: not specified

Project C1a: T. Huber (Siegen)

Wednesday, October 7, 2020 1:45 PM (30 minutes)

Presenter: HUBER, Tobias

Contribution ID: 14 Type: not specified

Project C1b: U. Nierste (KIT)

Wednesday, October 7, 2020 2:15 PM (30 minutes)

Presenter: NIERSTE, Ulrich (Institut fuer Theoretische Teilchenphysik, KIT CS)

Contribution ID: 15 Type: not specified

Project A2a: T. Plehn (Heidelberg)

Wednesday, October 7, 2020 2:45 PM (30 minutes)

Presenter: PLEHN, Tilman

Contribution ID: 16

Project B3a: F. Kahlhöfer (Aachen)

Wednesday, October 7, 2020 3:15 PM (30 minutes)

Project B3a: F. Kahlhöfer (Aachen)

Type: not specified

Presenter: KAHLHOEFER, Felix

Project C2a: T. Mannel (Siegen)

Contribution ID: 17 Type: not specified

Project C2a: T. Mannel (Siegen)

Thursday, October 8, 2020 8:30 AM (30 minutes)

Presenter: MANNEL, Thomas (Siegen University)

Contribution ID: 18 Type: not specified

Project C2b: T. Feldmann (Siegen)

Thursday, October 8, 2020 9:00 AM (30 minutes)

Presenter: FELDMANN, Thorsten

Contribution ID: 19 Type: not specified

Project A3a: M. Mühlleitner (KIT)

Thursday, October 8, 2020 9:30 AM (30 minutes)

Project A3a: M. Mühlleitner (KIT)

Presenter: MUHLLEITNER, Milada Margarete (KIT)

Contribution ID: 20 Type: not specified

Project A3b: M. Mühleitner (KIT) / M. Steinhauser (KIT)

Thursday, October 8, 2020 10:30 AM (30 minutes)

Presenters: MUHLLEITNER, Milada Margarete (KIT); STEINHAUSER, Matthias

Contribution ID: 21 Type: not specified

Project A2b: W. Kilian (Siegen) / H. Schäfer-Siebert (KIT)

Thursday, October 8, 2020 11:00 AM (30 minutes)

Presenters: SCHÄFER-SIEBERT, Heiko; KILIAN, Wolfgang

Annual Meeting ... / Report of Contributions

Project B3b

Contribution ID: 22 Type: not specified

Project B3b

Contribution ID: 23 Type: not specified

Project C3a: M. Blanke (KIT)

Thursday, October 8, 2020 1:40 PM (30 minutes)

Project C3a: M. Blanke (KIT)

Presenter: BLANKE, Monika (KIT)

Project C3b: R. Ziegler (KIT)

Contribution ID: 24 Type: not specified

Project C3b: R. Ziegler (KIT)

Thursday, October 8, 2020 2:10 PM (30 minutes)

Presenter: ZIEGLER, Robert

Annual Meeting ... / Report of Contributions

Project C3b

Contribution ID: 25 Type: not specified

Project C3b

Contribution ID: 26 Type: not specified

Invited talk: (Fabio Maltoni)

Thursday, October 8, 2020 3:10 PM (50 minutes)

Invited talk: (Fabio Maltoni)

Presenter: MALTONI, Fabio

Contribution ID: 27 Type: not specified

Closing Remarks

Thursday, October 8, 2020 4:00 PM (15 minutes)

Contribution ID: 28 Type: not specified

Invited Talk: Gudrun Heinrich (KIT)

Tuesday, October 6, 2020 11:40 AM (50 minutes)

Invited Talk: Gudrun Heinrich (KIT)

Presenter: HEINRICH, Gudrun (Max Planck Institute for Physics)

Contribution ID: 29 Type: not specified

Invited talk: Jure Zupan (Cincinnati)

Tuesday, October 6, 2020 4:30 PM (50 minutes)

Presenter: ZUPAN, Jure

Project B1d: M. Löschner (KIT)

Contribution ID: 30 Type: not specified

Project B1d: M. Löschner (KIT)

Wednesday, October 7, 2020 3:45 PM (30 minutes)

Presenter: LÖSCHNER, Maximilian (KIT/ ITP)

Contribution ID: 31 Type: not specified

Project B2b: S. Bruggisser (Heidelberg)

Wednesday, October 7, 2020 4:15 PM (30 minutes)

Presenter: BRUGGISSER, Sebastian (Heidelberg)

Contribution ID: 32 Type: not specified

Implicit Bias: C. Schuster (DFG)

Wednesday, October 7, 2020 5:15 PM (40 minutes)

Implicit Bias: C. Schuster (DFG)

Presenter: SCHUSTER, Cosima

Session Classification: Gender Awareness / Soft Skills

Contribution ID: 33 Type: not specified

How to write a successful application: F. Kahlhoefer (Aachen)

Thursday, October 8, 2020 12:00 PM (30 minutes)

Presenter: KAHLHOEFER, Felix

Session Classification: Soft Skills Training

Contribution ID: 34 Type: not specified

What kind of grants are available to young scientists? T. Mannel (Siegen)

Thursday, October 8, 2020 11:30 AM (30 minutes)

Presenter: MANNEL, Thomas (Siegen University)

Session Classification: Soft Skills Training

Contribution ID: 35 Type: not specified

How are applications evaluated? M. Krämer (Aachen)

Thursday, October 8, 2020 12:30 PM (30 minutes)

Presenter: KRÄMER, Michael (RWTH Aachen University)

Session Classification: Soft Skills Training

Contribution ID: 36 Type: not specified

The full angle-dependence of the four-loop cusp anomalous dimension in QED

Wednesday, October 7, 2020 11:10 AM (18 minutes)

The cusp anomalous dimension is a ubiquitous quantity in gauge theories such as QCD and QED. It governs the infrared behaviour of scattering amplitudes and is a universal ingredient in heavy quark effective theory and soft collinear effective theory. In this talk I present new results for the full angle-dependence of the fermionic quartic Casimir contributions at four loops. These are the first truly non-planar matter dependent contributions and the last missing pieces to obtain the full cusp anomalous dimension in QED.

Presenter: BRÜSER, Robin (University Siegen)

Session Classification: Young Scientists Session

Contribution ID: 37 Type: not specified

NLO QCD-EW corrections to Higgs boson gluon fusion

Wednesday, October 7, 2020 11:28 AM (18 minutes)

The study of the Higgs boson properties is one of the main

tasks of contemporary high-energy physics. Among Higgs properties, its interaction with gluons is interesting since it can be facilitated by yet unknown elementary particles. At present, one of the major sources of uncertainty in the theoretical description of ggH coupling originates from mixed QCD-electroweak contributions. I will present the analytic results for the NLO mixed QCD-EW corrections to $gg \rightarrow H(g)$.

Presenter: BONETTI, Marco (RWTH)

Session Classification: Young Scientists Session

Contribution ID: 38 Type: not specified

The Kinetic Heavy Quark Mass to Three Loop

Wednesday, October 7, 2020 11:46 AM (18 minutes)

We compute three-loop corrections to the relation between the heavy quark masses defined in the pole and kinetic schemes. Using known relations between the pole and $\overline{\rm MS}$ quark masses we can establish precise relations between the kinetic and $\overline{\rm MS}$

charm and bottom masses. As compared to two loops, the precision is improved by a factor two to three. Our results constitute important ingredients for the precise determination of the Cabibbo-Kobayashi-Maskawa matrix element V_{cb} at Belle~II.

Presenter: SCHOENWALD, Kay (KIT)

Session Classification: Young Scientists Session

Contribution ID: 39 Type: not specified

Automating the calculation of jet functions in SCET

Wednesday, October 7, 2020 12:22 PM (18 minutes)

In pertubative QCD large logarithms can arise in the computation of collider observables. These logarithms can be resummed via factorization theorems within Soft-Collinear Effective Theory(SCET). The

factorization theorems contain jet functions, which describe collinear interactions.

In this talk I present a systematic framework for the computation of jet functions for generic observ-

ables. For this purpose we introduce a phase space parametrization which allows the factorization of universal singularities of jet functions. We have implemented this framework for different observables, by using the public code "pySecDec" to compute the next-to-leading order and part of the next-to-next-to-leading order jet function.

Presenter: BRUNE, Kevin (University of Siegen)

Session Classification: Young Scientists Session

Contribution ID: 40 Type: not specified

On the status of the heavy quark expansion for charmed hadrons

Wednesday, October 7, 2020 12:04 PM (18 minutes)

The heavy quark expansion (HQE), which provides a perturbative expansion in the inverse heavy quark mass, has proven to be very successful for describing bottomed hadrons. However, its applicability has often been questioned for charmed hadrons due to the charm quark is actually not so heavy. In this talk we revisit the status of the HQE for charm. In particular, we study pseudoscalar D-meson semileptonic and nonleptonic decay widths including available NLO QCD and subleading $1/m_c$ corrections. We find good agreement with experimental data up to large uncertainties due to hadronic matrix elements and the charm quark mass definition. We also study the behavior of the HQE for observables specially designed for charm, where the free quark decay contribution cancels to a large extent.

Presenter: MORENO, Daniel (University of Siegen)

Session Classification: Young Scientists Session

Contribution ID: 41 Type: not specified

On inverse moment of B_s meson distribution amplitude

Wednesday, October 7, 2020 12:40 PM (18 minutes)

Presenter: MANDAL, Rusa

Session Classification: Young Scientists Session

Contribution ID: 42 Type: not specified

Contribution of the Darwin operator to non-leptonic decays of heavy quarks

Wednesday, October 7, 2020 6:13 PM (17 minutes)

The total decay width of heavy hadrons can be systematically computed using the Heavy Quark Expansion (HQE) framework, as a series in inverse powers of the heavy quark mass m_Q. Computation of higher corrections is crucial both to test the consistency of HQE itself and to constrain the size of possible new physics effects. In this talk I will present the result of our recent paper on the determination of the two-loop $1/m_b^3$ correction (Darwin term) to the non-leptonic decays of B mesons.

Presenter: PISCOPO, Maria

Session Classification: Young Scientists Session

Contribution ID: 43 Type: not specified

Probing New Physics in b \to d Transitions

Wednesday, October 7, 2020 5:55 PM (18 minutes)

Recent experimental data on several observables in semileptonic B-meson decays are found to be in tension with the corresponding Standard Model predictions. Most of these deviations are related to $b \to c$ and $b \to s$ flavour changing transitions. In this talk, I plan to discuss possible New Physics effects in $b \to d\mu^+\mu^-$ flavour changing neutral currents.

These NP contributions are parameterised in a model independent way and the 1σ ranges of corresponding Wilson coefficients are determined from the data on the exclusive $B^\pm\to\pi^\pm\mu^+\mu^-$ decays measured recently by the LHCb collaboration.

Afterwards, I will briefly discuss the impact of these results on other $b\to d$ processes such as the leptonic $B^0\to \mu^+\mu^-$ decays and $B^0-\bar B^0$ mixing.

As an example, I will consider a simplified Z' model that is found to be consistent with the current $b \to d$ data in the certain regions of the NP parameters space.

In the final part of the talk, I will briefly mention other $b \to d\ell^+\ell^-$ modes to be measured in the future

Presenter: RUSOV, Aleksey (University of Siegen)

Session Classification: Young Scientists Session